- Alles over SEO -

Wat is de betekenis van Loss Aversion?

arrow_back_ios Terug naar vorige pagina

Loss aversion, ook wel verliesaversie genoemd, is een cognitieve bias waarbij mensen meer waarde hechten aan het vermijden van verlies dan aan het behalen van winst. Dit betekent dat mensen de pijn van het verliezen van iets dat ze al hebben, bijvoorbeeld geld of bezittingen, veel sterker voelen dan het plezier dat ze zouden voelen bij het verkrijgen van iets nieuws.

Een voorbeeld van loss aversion is wanneer mensen bijvoorbeeld meer moeite doen om een bepaald bedrag te behouden dat ze al hebben, dan om datzelfde bedrag te verdienen. Stel bijvoorbeeld dat iemand al €1000 heeft en de kans heeft om nog eens €1000 te verdienen, maar dat ze daarvoor wel een bepaald risico moeten nemen. Vaak zullen mensen in deze situatie de voorkeur geven aan het behouden van het geld dat ze al hebben, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets verliezen als ze dat bedrag verliezen.

Loss aversion toepassen op je website

Een website kan inspelen op de psychologische bias van loss aversion door bijvoorbeeld gebruik te maken van de zogenaamde "urgency" en "scarcity" tactieken. Een webshop kan bijvoorbeeld aangeven dat een product nog maar een beperkt aantal keer beschikbaar is of dat er nog maar een beperkte tijd is om het product te kopen. Door deze tactieken toe te passen, kan de webshop inspelen op het gevoel van verlies dat mensen ervaren als ze het product niet kopen voordat het niet meer beschikbaar is. Daarnaast kan een webshop ook de aandacht vestigen op de mogelijke korting die mensen mislopen als ze niet direct tot aankoop overgaan.

Een ander voorbeeld van hoe een website loss aversion kan toepassen, is door bijvoorbeeld een "gratis proefperiode" aan te bieden. In plaats van direct te vragen om een aankoop te doen, kunnen websites bezoekers de mogelijkheid bieden om eerst gebruik te maken van een product of dienst voordat ze geld uitgeven. Als de proefperiode eindigt en de bezoeker het product of de dienst niet wil kopen, kunnen ze het gevoel krijgen dat ze iets verliezen dat ze al hebben gebruikt. Dit kan hen ertoe aanzetten om het product of de dienst alsnog aan te schaffen.

In het kort kan een website inspelen op de bias van loss aversion door het benadrukken van verlies in plaats van winst. Door de nadruk te leggen op wat bezoekers kunnen verliezen in plaats van wat ze kunnen winnen, kan een website effectiever zijn in het stimuleren van bezoekers om tot actie over te gaan.