- Alles over SEO -

Wat zijn interne links? En hoe helpen ze met SEO?

arrow_back_ios Terug naar vorige pagina

Interne links zijn hyperlinks die verschillende pagina's binnen hetzelfde domein met elkaar verbindt. Interne links vertellen Google meer over de structuur van je website. In tegenstelling tot externe links verwijst een interne link altijd naar een pagina op dezelfde website. Externe links worden gebruikt om naar pagina's te verwijzen op een ander domein.

Interne links hebben invloed op de vindbaarheid van een website. Als intern linken toegepast wordt met het doel beter gevonden te worden in zoekmachines is het belangrijk te weten waarom de interne link wordt aangemaakt en hoe deze wordt ingezet. Hierover lees je meer op deze pagina.

Wat zijn interne links?

Een interne link is een link van de ene pagina op je website naar een andere pagina op je website. Google en zoekmachines zoals Google gebruiken de links om de inhoud op je website te vinden en te begrijpen. Je bezoekers gebruiken links om door de site te navigeren en de inhoud te vinden die ze willen vinden. Zoekmachines gebruiken ook links om door je site te navigeren en je website op te slaan in de Google-Index.

Er zijn verschillende soorten interne links. Naast links op je homepage, in het menu, of onderaan in de footer kun je ook links binnen de teksten van je website opnemen. We noemen deze links contextuele links. Contextuele links verwijzen je bezoekers naar relevante en gerelateerde inhoud. Deze manier van intern linken vertelt Google dat er op je pagina's veel specifieke informatie te vinden is over een bepaald onderwerp. Dit zorgt dat Google weet dat ze jouw website moeten aanbevelen zodra iemand naar deze specifieke informatie zoekt.

Het belang van interne links voor SEO

Interne links hebben sterke invloed op de vindbaarheid van een webpagina.

  • Interne links helpen zoekmachines de structuur van je site te begrijpen
  • De autoriteit score vloeit via interne links door naar andere pagina's
  • Interne links helpen bezoekers tussen relevante pagina's te navigeren

Een sterke interne linkstructuur helpt zoekmachines om regelmatig nieuwe inhoud op je website te ontdekken. Daarbij helpt een interne link om de contextuele relatie tussen twee pagina's aan te tonen.

Wanneer de auteur linkt vanaf pagina A naar pagina B geeft deze aan dat de pagina's aan elkaar gerelateerd zijn. Dit is een goede methode om expertise te tonen en informatie op een samenhangende en gestructureerde manier over te brengen.

Interne links versus externe links

Elke website bestaat uit interne en externe links. Interne links verbinden pagina's en berichten op je website, externe links verbinden je pagina's met andere websites op het internet. Wil je meer weten over het vergaren van inkomende links? Of hoe je het best externe links kunt inzetten? Verdiep je dan eens in Linkbuilding.

Waarom zijn interne links belangrijk?

Met de juiste interne links leidt je Google naar de belangrijkste pagina's op je website en help je de zoekmachine met het ontdekken en begrijpen van de pagina's. Google volgt links om content op websites te ontdekken en deze content te rangschikken in de zoekresultaten. Als een bericht of pagina veel links krijgt, is dit een signaal voor Google dat het een essentieel of waardevol artikel is. Dit geldt zowel voor interne als externe links.

Veronderstel dat je een vandaag een nieuwe pagina's publiceert. De pagina is nieuw en je vergeet deze op te nemen in je sitemap en de pagina heeft nog geen enkele backling gegenereerd. In dit geval weet niemand van het bestaan van de site. Zowel Google als je bezoeker kunnen de pagina niet vinden.

Bij het toepassen van intern linken als SEO strategie heb je tevens het doel om de autoriteit score van een pagina door te geven aan onderliggen pagina's.

Het doorvloeien van domein autoriteit is een complex onderwerp. Simpel gezegd heeft elke website een kwaliteitsscore. Deze score is domeinbreedt toegepast. Dat betekent dat de gehele website één score kent. Deze score wordt verdeeld over de verschillende pagina's.

Interne navigatielinks

Navigatielinks vormen een belangrijke basis voor iedere website. Het doel van een navigatielink is om bezoekers te helpen de informatie te vinden waarnaar ze zoeken. De meest logische navigatielinks vind je bovenaan de pagina. Het menu en de links in dropdown lijstjes vallen onder navigatielinks.

Contextuele interne links

Naast navigatielinks kennen we ook contextuele interne links. Deze links verwijzen vanaf een hoofdpagina naar pagina's met aanvullende of relevante informatie. De doelpagina en de tekst in de link bepalen de kwaliteit van de link en kennen als doel de bezoeker te voorzien van extra informatie.