- Alles over SEO -

De algoritmes van Google, wat bedoelen we daarmee?

arrow_back_ios Terug naar vorige pagina

De computerwereld zit vol met jargon: AI, supercomputers, machine learning, de cloud, kwantumcomputing en ga zo maar door. Binnen de wereld van zoekmachine staat een specifiek woord vaak centraal. Algoritme. In de meest algemene zin is een algoritme een reeks instructies die een computer vertelt hoe ze informatie moeten analyseren en structureren.

De algoritmes antwoorden met door de mens leesbare output of getransfereerde data om door andere algoritmes verwerkt te worden. Er zijn veel voorkomende voorbeelden van algoritmen, van het sorteren van getallenreeksen tot het vinden van routes via kaarten tot het weergeven van informatie op een scherm.

En Google maakt gebruik van bijna alle algoritmes die je kunt bedenken. Bedenk eens wat voor data er in Google Maps omgaat zodra jij een route aanvraagt.

Google zoekalgoritmes

De algoritmes van Google zijn complex. Het systeem van Google wordt gebruikt om gegevens uit de zoekindex op te halen en direct de best mogelijke resultaten voor een zoekopdracht bieden. De zoekmachine gebruikt een combinatie van algoritmes en talrijke rangschikkingsfactor om webpagina's weer te geven die zijn gerangschikt op relevantie

In de beginjaren voerde Google slechts een handvol updates uit aan zijn algoritmen. Nu voert Google elk jaar duizenden wijzigingen door.

De meeste van deze updates zijn zo klein dat ze volledig onopgemerkt blijven. Af en toe rolt de zoekmachine echter grote algoritmische updates uit die een aanzienlijke impact hebben op de SERP's