- Alles over SEO -

Wat zijn Core web vitals?

arrow_back_ios Terug naar vorige pagina

Core Web Vitals zijn drie belangrijke statistieken die de gebruikerservaring van bezoekers op een website meten. Core Web Vitals zijn door Google gedefinieerd om de prestaties van websites te evalueren. John Mueller, Google Search Advocate, bevestigde tijdens de AMA dat de Core Web Citals van invloed zijn op rankings binnen de zoekresultaten. Deze metingen omvatten de laadtijd van de pagina, de interactiviteit van de pagina en de visuele stabiliteit van de pagina tijdens het laden.

De laadtijd van de pagina wordt gemeten door de Largest Contentful Paint (LCP), wat de tijd aangeeft dat het kost om het grootste element op de pagina te laden. De interactiviteit van de pagina wordt gemeten door de First Input Delay (FID), wat aangeeft hoeveel tijd er tussen de laadtijd en de eerst mogelijke interactie van gebruiker zit. De visuele stabiliteit van de pagina wordt gemeten door de Cumulative Layout Shift (CLS), wat de mate aangeeft waarin elementen op de pagina tijdens het laden verschuiven of verspringen.

De Core Web Vitals zijn belangrijk omdat ze een directe invloed hebben op de gebruikerservaring van een website en daarmee ook op de positie van de website in de zoekresultaten van Google. Google heeft aangekondigd dat de Core Web Vitals vanaf mei 2021 zullen worden opgenomen in de zoekalgoritmes van Google als onderdeel van de Page Experience-update. Dit betekent dat het optimaliseren van de Core Web Vitals een belangrijk onderdeel is geworden binnen SEO.