1. Home
  2. keyboard_arrow_right
  3. website crawlen seo

Website crawlen voor SEO: De voordelen voor je website

25 maart 2024

(Web)crawlers, ook wel spiders of spiderbots genoemd, spelen een belangrijke rol in de wereld van SEO. Deze slimme softwareprogramma's doorzoeken het internet om pagina's te vinden en informatie te verzamelen.

Op deze pagina lees je hoe zoekmachines je website crawlen en lees je hoe je je website kunt optimaliseren voor crawlen, zodat je website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten verschijnt.

Wat is een crawler?

Een crawler is een computerprogramma dat automatisch websites bezoekt. Je kunt ze ook wel spiders of spiderbots noemen. De bekendste crawler van het web is Googlebot.

De zoekgigant gebruikt twee verschillende crawlers:

  • GoogleBot Smartphone – primaire crawler
  • GoogleBot Desktop – secundaire crawler

Een crawler begint met een website URL of een lijst aan URL's. Een crawler bezoekt deze URL's en scant de inhoud van website achter deze URL's. Tijdens het bezoek zoekt de crawler naar linkjes en slaat deze op aan een "te bezoeken" lijst om deze pagina's in de toekomst te bezoeken.

Tijdens het bezoeken van de pagina's slaat een crawler de gevonden informatie op, vaak om het zoeken binnen de betreffende pagina's in de toekomst te vereenvoudigen.

Waarom zijn crawlers belangrijk?

Crawlers zijn belangrijk voor zoekmachines zoals Google. Zoekmachines gebruiken de informatie die crawlers verzamelen om te bepalen welke websites relevant zijn voor jouw zoekopdracht. Als je dus op Google zoekt naar "marketing tips", dan toont Google je de websites die crawlers als relevant hebben beoordeeld.

Hoe kun je crawlers helpen?

Website-eigenaren kunnen crawlers helpen door hun website zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat je website goed gestructureerd moet zijn en dat de tekst makkelijk te lezen is. Je kunt ook speciale tools gebruiken om crawlers te helpen jouw website te vinden en te indexeren.

Je website optimaliseren voor crawlers

Hoe efficiënt crawlers van zoekmachines je website kunnen crawlen hangt van dan de crawl budget van je website. Grote websites met veel verkeren hebben vaak een groter crawlbudget dan relatief kleine websites.

Er zijn vijf tactieken om de crawl efficiëntie van je website te verhogen.

1. Zorg voor snelle laadtijden

Snelle laadtijden zijn belangrijk voor een efficiënt crawling. Je server moet in staat zijn veel pagina's in korte tijd te serveren om Google te voorzien van belangrijke informatie. Wanneer pagina's lang nodig hebben om te laden gaat dit ten koste van je crawlbudget.

Check Google Search Console voor crawlproblemen. Klik na het inloggen op Settings > Crawling > Crawl stats > Open Report.

Je ziet hier de hosts van je domeinnaam en onder status of er problemen tijdens het crawlen zijn opgetreden.

2. Verwijder verouderde content

Zoals het design van je site kan de content op je pagina's ook verouderen. Content van lage kwaliteit en verouderde content verliezen hun waarde.

Dit gaat ten koste van het crawlen van up-to-date en relevante pagina's.

De makkelijkste manier om je website op te ruimen en relevante pagina's voorrang te geven is om te kijken in Google Seach Console.

Klik links op Pages > en zie onderaan "Crawled - currently not indexed".

Dit zijn de pagina's die Google heeft gecrawld. Maar die niet zijn geïndexeerd, dus niet worden weergegeven in Google.

Verwijder of herschrijf deze pagina's om crawlbudget vrij te maken.

Wil je hoger in Google komen?

Linktopics laat zien hoe je je website eenvoudig hoger in Google krijgt en meer verkeer naar je website krijgt.