Wat zijn organische zoekresultaten?

21 september 2023

Ben je nieuw in de wereld van SEO en heb je gehoord over de organische zoekresultaten van Google?

Op deze pagina leg ik precies uit wat de organische zoekresultaten van Google zijn en hoe deze precies tot stand komen.

Als je op zoek bent naar meer organisch verkeer voor je website, begin dan bij dit artikel dat uitlegt:

Lees hier: Hoe je meer organisch verkeer naar je website krijgt.

Wat zijn organische zoekresultaten?

Organische zoekresultaten zijn de niet-betaalde resultaten die worden getoond in de zoekresultatenpagina (SERP) van een Google.

De resultaten worden gerangschikt op relevantie voor de zoekopdracht van de gebruiker, dit gebeurd op basis van een enorm aantal algoritmes van de betreffende zoekmachine.

Laten we kijken hoe Google de definitie van organische zoekresultaten uitlegt:

Alhoewel de verschillende zoekmachines zoals Google en Bing op elkaar lijken, gebruiken ze andere algoritmes om de volgorde van de zoekresultaten te bepalen.

In het verleden deed Google erg geheimzinnig over hoe ze precies te werk gaan, maar tegenwoordig is er veel informatie te vinden over de zoekmachine.

Bekijk het hier: op de website van Google Search.

Naast de organische zoekresultaten kennen zoekmachines ook betaalde resultaten. Deze worden vaak bovenaan weergegeven.

Maar er is meer.

Het is belangrijk om te weten hoe Google de zoekresultaten bepaald. Maar het is ook goed om te weten waarom het belangrijk is om je op de organische zoekresultaten te richten.

Organische zoekresultaten kennen verschillende voordelen.

De voordelen van organische zoekresultaten zijn:

  • Ze zijn gratis
  • Ze zijn uiterst relevant en van hoge kwaliteit
  • Kunnen veel verkeer naar je website opleveren

Het is belangrijk om te weten hoe zoekmachines zoals Google de organische zoekresultaten bepalen. Laten we kijken welke factoren het meest van invloed zijn.

Hoe Google de organische resultaten bepaalt

Zoekmachines zoals Google gebruiken een reeks algoritmen en rankingfactoren om te bepalen welke pagina's het relevantst zijn voor een bepaalde zoekopdracht.

Ik heb me de laatste jaren specifiek gericht op deze factoren. En de resultaten zijn goed zichtbaar.

Ik sta op verschillende zoektermen bovenaan in de organische resultaten.

Het duurt gemiddeld 3 maanden voordat de aanpassingen op je website zichtbaar zijn en je positie daadwerkelijk verhogen.

Maar het loont echter enorm om je te richten op alle belangrijke factoren.

Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren.

Rankingfactoren van Google

1. Zoekwoordrelevantie
De resultaten worden weergeven aan de hand van de relevantie van de content met betrekking tot het zoekwoord waarmee gezocht wordt.

2. Backlink
Hoe meer pagina's linken naar de betreffende pagina, hoe hoger de pagina wordt weergegeven in de organische zoekresultaten. Dit komt doordat deze resultaten door Google worden beschouwd als relevant en van hoge kwaliteit.

3. Gebruikerservaring
Factoren zoals laadsnelheid, mobiele responsiviteit en gebruiksvriendelijkheid spelen een belangrijke rol in de ranking. Google meet hoe gebruikers met je website omgaan en meten hoe de ervaring was. Hoe beter de ervaring, hoe hoger de pagina in de toekomst wordt weergegeven.

4. Contentkwaliteit
Unieke, informatieve en goed gestructureerde content wordt hoger gewaardeerd. Vaak wordt hier ook naar behulpzame content verwezen. Zorg dat de content op je pagina je bezoekers helpt met het oplossen van een specifiek probleem.

Als je eenmaal weet waar je je op moet richten is het best eenvoudig om goed te scoren in de organische zoekresultaten.

Hier lees je alles: Meer organisch verkeer naar je website

Waarom je richten op de organische zoekresultaten

Het richten op organische zoekresultaten is een strategische keuze die veel voordelen biedt voor je online aanwezigheid.

In tegenstelling tot betaalde advertenties, waarvoor je per klik betaalt, zijn organische resultaten kostenefficiënt en bieden ze een duurzamere aanpak voor de lange termijn.

Deze duurzaamheid gaat hand in hand met een verhoogde geloofwaardigheid en vertrouwen bij de gebruikers, die vaak organische resultaten als meer betrouwbaar beschouwen dan betaalde advertenties.

Dit leidt niet alleen tot een hogere klikfrequentie, maar ook tot meer gekwalificeerd verkeer en een hogere conversieratio.

Alles samengevat

Het begrijpen en optimaliseren voor organische zoekresultaten is een cruciaal onderdeel van elke effectieve online marketingstrategie. Niet alleen zijn deze resultaten gratis en hoogwaardig, maar ze kunnen ook een aanzienlijke hoeveelheid verkeer naar je website leiden.

Door te focussen op belangrijke rankingfactoren zoals zoekwoordrelevantie, backlinks, gebruikerservaring en contentkwaliteit, kun je je positie in de zoekresultaten verbeteren.

Dit leidt niet alleen tot meer verkeer, maar ook tot een hogere conversieratio en een duurzamere aanpak voor de lange termijn.

Kortom, investeren in organische SEO is niet alleen kostenefficiënt, maar ook essentieel voor het opbouwen van een betrouwbare en geloofwaardige online aanwezigheid.

Lees nu verder: Meer organisch verkeer naar je website

Gebruik de gratis zoekwoord tool

Boost SEO results with powerful keyword research

Gratis zoekwoord tool

Wil je hoger in Google komen?

Linktopics laat zien hoe je je website eenvoudig hoger in Google krijgt en meer verkeer naar je website krijgt.