Wat is Click Through Rate? Klikfrequentie voor SEO
Begint je website eindelijk te ranken in Google? Heb je een top 10 positie behaald en wil je nu doorzetten en bovenaan komen te staan?
Dan is de Click Through Rate verhogen een bijzonder goede stap. Lukt het je op de CTR te verhogen? Dan neemt het aantal bezoekers naar je website aanzienlijk toe.
Zonder CTR optimalisatie:
- Blijf je onderaan in de zoekresultaten plakken
- Trek je weinig tot geen bezoekers aan
- Mis je kansen om de omzet te laten toenemen
Ik heb verschillende sites onderzocht die onderaan op de eerste pagina bleven plakken.
Na het experimenteren met verschillende paginatitels lukte het vrij snel deze pagina's in de top 3 te krijgen.
Op deze pagina leg ik uit wat Click Through Rate is en met elke tips ik de CTR van mijn pagina's heb verhoogd. 📈
Wat is Click Through Rate?
Click Through Rate is de relatie tussen de klikken op je links en het aantal impressies van een link in de zoekresultaten van Google.
De CTR is een percentueel getal dat laat zien in hoeveel bezoekers via Google doorklikken naar je website.
Binnen SEO gebruiken we de CTR op te bepalen of zoekresultaat aantrekkelijker genoeg is. Het laat zien hoe goed een pagina presteert in de zoekresultaten.
Een hogere CTR betekent meestal dat een pagina hoger zal ranken in de zoekresultaten, omdat zoekmachines zoals Google het zien als een teken dat de pagina relevant en nuttig is voor mogelijke bezoekers.
De gemiddelde CTR verschilt per branche, zoekwoord en type zoekresultaat.
Verderop in het artikel leg ik uit hoe je pagina's vind waarbij het interessant is om de CTR te verhogen en laat ik zien hoe je de klikfrequentie daadwerkelijk verhoogd.
Waarom is CTR belangrijk?
Click Thourgh Rate is belangrijk omdat het aangeeft hoeveel bezoekers een doorklikken naar je website. Hoe hoger het percentage, hoe meer bezoekers je ontvangt.
Daarnaast heeft MOZ een experiment uitgevoerd om te kijken of een hoge CTR invloed heeft op je rankings in Google. Uit het experiment kwam naar voren dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen de CTR en de positie van de zoekresulaten.
Het vermoeden bestaat dat de CTR onderdeel is van het Google RankBrain algoritme dat meet hoe gebruikers omgaan met de zoekresultaten.
De CTR van je pagina verhogen:
De afgelopen drie jaar heb ik geleerd dat je website hoog in Google kan staan, maar dit niet hoeft te betekenen dat je er daadwerkelijk verkeer mee genereert.
In het voorbeeld hieronder zie je dat de CTR voor het zoeken op een bedrijfsnaam hoog kan zijn, ongeveer 20%.
Maar wanneer het aantal impressies toeneemt en het zoekwoord breder wordt, een CTR van 1% niet vreemd is.
Schommelt de klikfrequentie van diverse pagina's rond of onder die 1%? Dan heb je kansen je CTR te verhogen en daarmee je positie in de zoekresultaten te verstevigen.
1. Zorg voor aantrekkelijke titels
Op mijn blogpagina zie je een overzicht van al mijn belangrijkste posts. De titels die je daar ziet zijn bijna allemaal gelijk aan de metatitels dus de linkjes zoals ze in Google worden weergegeven.
Als je goed kijkt, zie je twee belangrijke punten.
Ik plaats zoekwoorden vooraan in de titels en ik maak gebruik van modifiers. Modifiers zijn kleine toevoegingen zoals het jaartal of woorden zoals "update" en "tips".
Het zoekwoord in de paginatitel maakt de pagina relevant voor mensen die op het zoekwoord zoeken via Google. En de modifiers makken de titel aantrekkelijk om op te klikken.
2. Houd de Title-tag en de H1-tag gelijk
De Title-tag van je pagina wordt gebruikt in de zoekresultaten en de H1 tag is de visuele weergave van je paginatitel.
Om de relevantie van zoekresultaten te laten noemen is er een kans dat Google je Title-tag herschrijft en de aangepaste versie weergeeft.
Bezoekers hebben de behoeften dat de titels in Google en op je pagina duidelijk laten zien waar de content over gaat. Daarom is het aan te raden je Title-tag en de H1-tag gelijk te houden aan elkaar en duidelijk te beschrijven welke informatie er op de pagina te vinden is.
3. Gebruik sitelinks in de zoekresultaten
Sitelinks zijn extra linkjes naar hoofdstukken of secties van je pagina. De sitelinks maken je website een stuk aantrekkelijker, en dit vergroot de kans op extra kliks.
In tegenstelling tot het instellen van Google Ads, heb je in de organische zoekresultaten weinig invloed op of de extra sitelinks worden getoond of niet.
In het voorbeeld hierboven zie je dat het mij wel is gelukt om sitelinks in de zoekresultaten te krijgen.
Hoe je dit voor elkaar krijgt, leg ik uit in het artikel over Sitelinks toevoegen aan de organische zoekresultaten.
4. Optimaliseer voor de juiste zoekintentie
De zoekintentie is het doel van degene die de zoekopdracht uitvoert. Het doel kan sterk uiteenlopen. De verschillende intenties zijn: informatief, navigatie, commercieel of transactie.
Meer informatie vind je op mijn pagina over zoekwoord onderzoek.
Het is belangrijk dat de link in Google past bij de zoekintentie van de gebruiker. Hoe specifieker je beschrijft welke informatie er te vinden is, hoe groter de kans dat relevante bezoekers doorklikken naar je site.
Op welke pagina's CTR verhogen?
Het grote voordeel van CTR? Het aanpassen van je Title-tag kost weinig tijd je kunt blijven experimenteren tot dat het aantal kliks gaat toenemen.
Voor iedere websites zijn er pagina's te vinden die veel baat hebben bij het optimaliseren van de CTR. Deze kansrijke pagina's zijn vaak al vindbaar op de eerste pagina van Google, maar zijn nog niet aantrekkelijk genoeg om bovenaan weergegeven te worden.
Laten we kijken hoe je de meest geschikte pagina's vindt om de CTR van te verhogen.
Stap 1:
Ga hiervoor naar Google Search Console klik op "pages" en sorteer de resultaten onder "performance" op het aantal impressies van hoog naar laag.
Stap 2
Zorg dat het aantal clicks zichtbaar is. Vervolgens zoek je naar de pagina's waarbij het aantal impressies hoog, maar het aantal kliks laag is. Klik op deze pagina.
Stap 3: Je ziet nu een overzicht van zoekwoorden waarop de pagina gevonden wordt. Sorteer de resultaten op "position".
Stap 4: Zoek naar zoekwoorden met een hoog aantal impressies, en waarbij de gemiddelde positie tussen de 2 en 5 ligt.
Dit zijn zoekwoorden waarop je website nu al goed vindbaar is, maar waarmee je nog niet het gewenste aantal bezoekers trekt.
Open de pagina dat via het geselecteerde zoekwoord vindbaar is in Google en optimaliseer de pagina rondom het zoekwoord.
Verder lezen: Website optimaliseren voor Google
Samenvatting
Als je website begint te ranken in Google en je een top 10 positie hebt bereikt, wil je doorzetten om bovenaan te komen. Een goede manier om dit te doen is door de Click Through Rate (CTR) te verhogen, wat het aantal bezoekers naar je website aanzienlijk zal verhogen.
Een hogere CTR betekent dat een pagina hoger zal ranken in de zoekresultaten, omdat zoekmachines zoals Google het zien als een teken dat de pagina relevant en nuttig is voor bezoekers.
Daarom is het belangrijk om aantrekkelijke titels en sitelinks gebruiken om de CTR te verhogen. Een hogere CTR zal je positie in de zoekresultaten versterken en meer verkeer naar je website genereren.