Hoe bepaalt Google de positie van een Site in de Zoekresultaten?

23 april 2023

Google bepaalt de positie van een website aan de hand van verschillende factoren.

Naar mening is daarvan maar één factor echt belangrijk:

De kwaliteit van de content.

Ik heb vorig jaar een experiment gedraaid waarbij ik content van lage kwaliteit heb geoptimaliseerd om te zien of deze met de beste optimalisaties bovenaan in de zoekresultaten zou komen.

Het resultaat? De website is nooit opgenomen in de Google-index, welke optimalisaties ik er ook op los liet.

Ja backlinks hebben effect, zoekwoorden zijn belangrijk en een geoptimaliseerde website helpen je met je vindbaarheid.

Maar de kwaliteit van content staat centraal en is de belangrijkste maatstraf.

Google: "Nadat de relevante content is gevonden, proberen onze systemen prioriteit te geven aan de content die het nuttigst lijkt. Onze systemen herkennen signalen die kunnen bepalen welke content deskundige, gezaghebbende en betrouwbare informatie over een bepaald onderwerp geeft."

Zoals je kunt zien op de website van Google Search zelf geven ze aan prioriteit te geven aan content die het nuttigst lijkt.

1. Kwaliteit van content

Google hecht veel waarde aan de kwaliteit van de content op een websites. Maar hoe bepaalt Google of een website aan de kwaliteitsrichtlijnen voldoet?

Hoe bepalen ze of content van hoge kwaliteit is?

Google bepaalt de kwaliteit van een pagina aan de hand van verschillende factoren en algoritmes. Een van die algoritmes is Google PageRank.

PageRank meet het aantal links dat naar een specifieke pagina of website verwijzen. Hoe meer links, hoe waarschijnlijker dat de content van hoge kwaliteit is.

Daarnaast kijkt Google kritisch naar die de content heeft geschreven. Is de schrijver een autoriteit binnen de branche? Is de auteur deskundig en is de informatie dus voldoende betrouwbaar?

2. Betrokkenheid

Google RankBrain, tijd op pagina, aantal pagina's per sessie, aantal interacties, scrolldiepte.

Originaliteit: Zoek naar tekenen dat de inhoud uniek is en niet gekopieerd is van andere bronnen. Je kunt plagiaatcheckers zoals Copyscape of Grammarly gebruiken om te controleren op dubbele inhoud. Controleer ook of de site een geschiedenis heeft van het publiceren van originele inhoud of dat ze vaak inhoud van andere bronnen opnieuw plaatsen.

Betrokkenheid: Zoek naar tekenen dat de inhoud boeiend is en de aandacht van de lezer vasthoudt. Controleer of de inhoud goed geschreven, goed georganiseerd en gemakkelijk te lezen is. Zoek naar visuele elementen zoals afbeeldingen, video's of infographics die kunnen helpen om de inhoud te illustreren en boeiender te maken. Controleer ook of de inhoud gebruikersbetrokkenheid aanmoedigt, bijvoorbeeld door te vragen om opmerkingen of feedback.

3. Informatieve waarde

Informatieve waarde: Beoordeel de informatieve waarde van de inhoud en de bruikbaarheid voor de lezer. Controleer of de inhoud unieke inzichten of waardevolle informatie biedt die niet gemakkelijk elders te vinden is. Zoek naar bewijs dat de inhoud goed is onderzocht en ondersteund wordt door geloofwaardige bronnen. Controleer ook of de inhoud up-to-date is en relevant is voor huidige trends en onderwerpen.

4. Gebruikerservaring

Google PageRank: Beoordeel het ontwerp, de structuur en de navigatie van de website. Overweeg de snelheid van de site, mobiele responsiviteit en toegankelijkheid. Zoek naar duidelijke oproepen tot actie en bewijs dat de site gemakkelijk te gebruiken en te navigeren is.

5. Backlinks

Beoordeel het aantal en de kwaliteit van externe links die naar de site verwijzen. Overweeg de relevantie, autoriteit en betrouwbaarheid van de koppelende sites. Zoek naar bewijs van natuurlijke linkverwerving en vermijd sites met spammy of lage kwaliteit links. On-page optimalisatie: Beoordeel het gebruik van doelgerichte zoekwoorden in paginatitels, metabeschrijvingen, kop tags en inhoud. Overweeg de semantische relevantie van de inhoud voor de doelzoekwoorden en gerelateerde onderwerpen. Zoek naar bewijs van het juiste gebruik van HTML-tags en schema markup. Sociale signalen: Beoordeel de betrokkenheid en interactie op sociale media die verband houden met de site. Overweeg het aantal shares, likes en opmerkingen die verband houden met de inhoud van de site. Zoek naar bewijs van sociale bewijskracht en gebruikersbetrokkenheid.

Wanneer iemand een zoekterm intypt:

  • Bekijkt Google naar welke informatie wordt gezocht
  • Zoekt Google in de Index naar geschikte websites
  • Sorteert Google de resultaten
  • Toont Google de meest relevante websites
  • Meet Google hoe bezoekers met de resultaten omgaan
  • Herhaalt Google de bovenstaande stappen

Samenvatting

Het is geen geheim dat de kwaliteit van de content een cruciale rol speelt in de rangschikking van websites in de zoekresultaten. Maar hoe bepaalt Google eigenlijk of een website aan de kwaliteitsrichtlijnen voldoet? Hoewel er geen garantie is voor een hoge positie in de zoekresultaten, kun je bepaalde stappen nemen om ervoor te zorgen dat je website goed scoort op de verschillende kwaliteitsfactoren die Google hanteert.

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat de content van hoge kwaliteit biedt die relevant is voor je doelgroep. Zorg voor unieke en originele content die de lezers boeit en hun aandacht vasthoudt. Het is belangrijk om de content goed te organiseren en gemakkelijk leesbaar te maken, zodat bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken.

Daarnaast moet je rekening houden met factoren als gebruiksvriendelijkheid, snelheid, mobielvriendelijkheid en toegankelijkheid. Een goed ontworpen website die gemakkelijk te navigeren is en een goede gebruikerservaring biedt, zal beter scoren in de zoekresultaten.

Tot slot moet je rekening houden met andere factoren die Google gebruikt om de kwaliteit van een website te beoordelen, zoals het aantal en de kwaliteit van de externe links, de gebruikte zoekwoorden en de aanwezigheid van social signals.

Kortom, als je wilt dat je website hoog scoort in de zoekresultaten, moet je ervoor zorgen dat je content van hoge kwaliteit biedt die relevant is voor je doelgroep, en dat je website goed ontworpen en gebruiksvriendelijk is. Uiteindelijk is het aan Google om te bepalen of je website aan de kwaliteitsrichtlijnen voldoet, maar door deze tips te volgen kun je je kansen op een hoge ranking in de zoekresultaten zeker vergroten.

Wil je hoger in Google komen?

Linktopics laat zien hoe je je website eenvoudig hoger in Google krijgt en meer verkeer naar je website krijgt.