- Alles over SEO -

Page Experience in Google Search Console

arrow_back_ios Terug naar vorige pagina

Page Experience is een term die gebruikt wordt om de gebruikerservaring te beschrijven bij het bezoeken van een website. Het gaat hierbij om verschillende factoren, zoals de laadsnelheid van een pagina, de mobiele bruikbaarheid en de veiligheid van een website. Binnen Google Search Console wordt Page Experience als een belangrijke factor gezien voor het rangschikken van websites in de zoekresultaten.

Google heeft aangekondigd dat Page Experience officieel zal worden opgenomen als rankingfactor in de zoekresultaten vanaf medio 2021. Dit betekent dat websites met een slechte Page Experience lager kunnen worden gerangschikt dan websites met een goede Page Experience.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een goede Page Experience.

De belangrijkste zijn:

  • Laadsnelheid: Hoe snel laadt de pagina? Een snelle laadtijd is essentieel voor een goede Page Experience. Google heeft aangegeven dat een laadtijd van 2,5 seconden of minder ideaal is.
  • Mobiele bruikbaarheid: Is de website goed te gebruiken op een mobiel apparaat? Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om te browsen, dus het is belangrijk dat een website goed werkt op mobiele apparaten.

Veiligheid: Is de website veilig om te bezoeken? Dit kan worden beoordeeld aan de hand van verschillende factoren, zoals het hebben van een SSL-certificaat en het gebruik van beveiligde protocollen zoals HTTPS.

Interactiviteit: Is de website interactief en responsief? Dit betekent dat gebruikers op de website kunnen klikken en scrollen zonder vertragingen of haperingen.

Visual stability: Bewegen elementen op de pagina tijdens het laden? Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring.

De Page Experience verbeteren

Om de Page Experience van een website te meten, heeft Google verschillende tools ontwikkeld die beschikbaar zijn binnen Google Search Console. De belangrijkste tool is de Page Experience report. Dit rapport geeft een overzicht van de belangrijkste Page Experience-factoren en geeft aan welke pagina's op de website moeten worden verbeterd.

Een andere handige tool is de Core Web Vitals report. Dit rapport geeft een gedetailleerde analyse van de laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit van de pagina's op de website.

Door regelmatig gebruik te maken van deze tools en de Page Experience van de website te verbeteren, kan de website hoger worden gerangschikt in de zoekresultaten van Google en daarmee meer verkeer genereren.