- Alles over SEO -
Wat is Google Analytics en hoe stel ik het in?
Wat is Google Analytics?
Google Analytics is een webanalyseservice die statistieken en elementaire analytische hulpmiddelen biedt voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en marketingdoeleinden. De dienst is onderdeel van het Google Marketing Platform en is gratis beschikbaar voor iedereen met een Google-account.
Google Analytics wordt gebruikt om de prestaties van de website bij te houden en bezoekersinzichten te verzamelen. Het kan organisaties helpen bij het bepalen van de belangrijkste bronnen van gebruikersverkeer, het meten van het succes van hun marketingactiviteiten en campagnes, het volgen van behaalde doelen (zoals aankopen, het toevoegen van producten aan winkelwagentjes), het ontdekken van patronen en trends in gebruikersbetrokkenheid en het verkrijgen van andere bezoekersinformatie, zoals demografische gegevens . Kleine en middelgrote retailwebsites gebruiken vaak Google Analytics om verschillende klantgedraganalyses te verkrijgen en te analyseren , die kunnen worden gebruikt om marketingcampagnes te verbeteren, websiteverkeer te stimuleren en bezoekers beter vast te houden.
Hoe werkt Google Analytics?
Google Analytics verkrijgt gebruikersgegevens van elke websitebezoeker door het gebruik van paginatags. Een JavaScript -paginatag wordt in de code van elke pagina ingevoegd. Deze tag wordt uitgevoerd in de webbrowser van elke bezoeker, verzamelt gegevens en verzendt deze naar een van de gegevensverzamelingsservers van Google. Google Analytics kan vervolgens aanpasbare rapporten genereren om gegevens zoals het aantal gebruikers, bouncepercentages, gemiddelde sessieduur, sessies per kanaal, paginaweergaven, behaalde doelen en meer bij te houden en te visualiseren .
Google Analytics bevat functies die gebruikers kunnen helpen trends en patronen te identificeren in hoe bezoekers omgaan met hun websites. Functies maken het verzamelen, analyseren, monitoren, visualiseren, rapporteren en integreren van gegevens met andere applicaties mogelijk. Deze functies omvatten:
- tools voor gegevensvisualisatie en monitoring, waaronder dashboards, scorecards en bewegingsgrafieken die veranderingen in gegevens in de loop van de tijd weergeven;
- gegevensfiltering, manipulatie en trechteranalyse;
- applicatieprogramma-interfaces voor gegevensverzameling ( API 's);
- voorspellende analyses , intelligentie en anomaliedetectie;
- segmentatie voor analyse van subsets, zoals conversies ;
- aangepaste rapporten voor advertenties, acquisitie, publieksgedrag en conversie;
- op e-mail gebaseerd delen en communiceren; en
- integratie met andere producten, waaronder Google Ads, Google Data Studio, Salesforce Marketing Cloud, Google AdSense, Google Optimize 360, Google Search Ads 360, Google Display & Video 360, Google Ad Manager en Google Search Console.
Binnen het Google Analytics-dashboard kunnen gebruikers profielen voor meerdere websites opslaan en details voor standaardcategorieën bekijken of aangepaste statistieken selecteren om voor elke site weer te geven. Beschikbare categorieën voor tracking zijn onder meer inhoudsoverzicht, trefwoorden, verwijzende sites, bezoekersoverzicht, kaartoverlay en overzicht van verkeersbronnen.
Het dashboard kan worden bekeken op de Google Analytics-site en is beschikbaar via een widget of een plug- in voor insluiting in andere sites. Aangepaste Google Analytics-dashboards zijn ook verkrijgbaar bij onafhankelijke leveranciers.
Belangrijke statistieken
Een metriek is een standaard voor kwantitatieve meting. Met Google Analytics kunnen gebruikers tot 200 verschillende statistieken bijhouden om te meten hoe hun websites presteren. Hoewel sommige statistieken voor bepaalde bedrijven waardevoller kunnen zijn dan andere, zijn dit enkele van de meest populaire statistieken:
- gebruikers. Een gebruiker is een unieke of nieuwe bezoeker van de website.
- Bouncepercentage. Het percentage bezoekers dat slechts één pagina heeft bekeken. Deze bezoekers hebben slechts één verzoek aan de Google Analytics-server geactiveerd.
- Sessies. De groep bezoekersinteracties die plaatsvinden in een activiteitsvenster van 30 minuten.
- Gemiddelde sessieduur. Hoe lang elke bezoeker gemiddeld op de site blijft.
- Percentage nieuwe sessies. Het percentage websitebezoeken dat voor het eerst bezocht wordt.
- Pagina's per sessie. Het gemiddelde aantal paginaweergaven per sessie.
- Doel voltooiingen. Het aantal keren dat bezoekers een bepaalde, gewenste actie uitvoeren. Dit wordt ook wel een conversie genoemd .
- Paginaweergaven. Totaal aantal bekeken pagina's.
Statistieken versus dimensies
Google Analytics-rapporten bestaan uit dimensies en statistieken. Het is van cruciaal belang om het verschil tussen beide te begrijpen voor een juiste interpretatie van rapporten.
Dimensies. Dit zijn kwalitatieve attributen of labels die worden gebruikt om gegevens te beschrijven en te ordenen. Als de gemiddelde sessieduur bijvoorbeeld in verschillende regio's wordt gemeten, zijn de afmetingen 'Regio'. 'Gemiddelde sessieduur', een kwantitatieve meting, is een voorbeeld van een statistiek.
Dimensies kunnen worden aangepast in Google Analytics. Voorbeelden van veel voorkomende afmetingen zijn:
- taal;
- browsertype;
- stad en land;
- modellen van apparaten; en
- gebruikers leeftijdsgroep.
Statistieken. Dit zijn kwantitatieve metingen van een enkel type gegevens. Voorbeelden van statistieken zijn de gemiddelde sessieduur, paginaweergaven, pagina's per sessie en gemiddelde tijd op de site. Metrieken worden gebruikt om metingen over verschillende dimensies te vergelijken.
Voordelen en beperkingen
Google Analytics heeft duidelijke voordelen en beperkingen. Voordelen hebben over het algemeen te maken met het feit dat het platform krachtig, gratis en gebruiksvriendelijk is. Google Analytics biedt ook de volgende voordelen:
- De service is gratis, gebruiksvriendelijk en beginnersvriendelijk.
- Google Analytics biedt een verscheidenheid aan statistieken en aanpasbare dimensies. Met dit platform kunnen veel verschillende soorten nuttige inzichten worden vastgelegd.
- Google Analytics bevat ook veel andere tools, zoals datavisualisatie, monitoring, rapportage, voorspellende analyse, enz.
Google Analytics heeft historisch gezien enkele tekortkomingen die de nauwkeurigheid van de gegevens kunnen beïnvloeden, waaronder de volgende:
- De algehele nauwkeurigheid van gegevens kan worden aangetast door gebruikers die Google Analytics-cookies, bepaalde browserextensies, advertentiefilterprogramma's en privacynetwerken blokkeren.
- Rapporten worden gegenereerd door 500.000 willekeurige sessies te samplen om de serverbelasting te verminderen. Daarnaast worden in deze rapportages alleen foutmarges gegeven voor het aantal bezoeken. Daarom kunnen kleine gegevenssegmenten zeer grote foutenmarges bevatten.
Gebruikersacquisitiegegevens versus gebruikersgedragsgegevens
Google Analytics kan bedrijven voorzien van meerdere soorten gegevens voor marketingdoeleinden.
Gebruikersacquisitiegegevens geven inzicht in hoe klanten op de website terechtkomen. Klanten kunnen afkomstig zijn van verschillende kanalen, zoals betaalde zoekmachineresultaten, onbetaalde zoekmachineresultaten, links naar sociale media of gewoon door de URL in te typen. Het begrijpen van gebruikersacquisitiegegevens is van cruciaal belang voor het maximaliseren van websiteverkeer.
Gegevens over gebruikersgedrag laten zien wat klanten op de website doen en hoe ze met de site omgaan. Dit omvat hoe lang ze op elke pagina doorbrengen, hoeveel pagina's ze bezoeken en of ze video's en afbeeldingen gebruiken. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om weblay-outs te maken die bezoekers beter verbinden met de inhoud waarnaar ze op zoek zijn, wat leidt tot een effectievere gebruikerservaring. Gebruikerservaringen die zijn geoptimaliseerd op basis van gegevens over gebruikersgedrag, hebben meer kans om verkopen en conversies te genereren.
Google Analytics 4
Google Analytics 4, of GA4, is de meest recente versie van deze service en werd uitgebracht in oktober 2020. GA4 is een beetje een revisie van eerdere versies van Google Analytics. Het biedt een volledig nieuwe gebruikersinterface en verschuift van het vertrouwen op cookies van derden naar het gebruik van machine learning voor een betere gegevensnauwkeurigheid.